Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Vancouver 2010

Vancouver 2010

12 – 21 mars 2010

På vinterparalympics i kanadensiska Vancouver deltog Sverige i samtliga fem idrotter: alpin skidåkning, paraishockey, längdskidor, rullstolscurling och skidskytte. Under invigningen i BC Place var Jens Kask från det svenska paraishockeylaget fanbärare. Tävlingarna ägde rum i både värdstaden Vancouver och i skidorten Whistler.

Den svenska truppen bestod av 24 tävlande, varav 13 var debutanter i paralympiska sammanhang. En av dem var den då 15-årige Zebastian Modin, som kammade hem ett brons i längdskidornas sprint.

Den äldsta debutanten i Vancouver var också svensk, 52-årige Håkan Axelsson som även han tävlade i längdskidor. Axelsson slutade på tionde plats på 10 km.

Flest medaljer tog Ryssland med en skörd på 22 medaljer.

Det svenska landslaget i rullstolscurling vann sitt andra raka brons i Paralympics då de lyckades med samma bedrift som fyra år tidigare i Turin.

Den 15-årige debutanten Zebastian Modin tog sin första medalj i Paralympics då han vann brons i sprinten tillsammans med Albin Ackerot.

MEDALJÖRER

GULD

SILVER

BRONS

Zebastian Modin

 

 

Längdskidor, sprint

Svenska curlinglandslaget

 

 

Rullstolscurling

Totalt

 

 

2

Håkan Axelsson var den äldsta debutanten under spelen med sina 52 år. Han deltog i 10 kilometer och slutade tia i loppet.