Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Geilo 1980

Geilo 1980

1 – 7 januari 1980

Efter succén i Örnsköldsvik avgjordes de andra paralympiska vinterspelen i norska Geilo 1980. Tävlingarna hade växt både vad gäller antal aktiva, nationer och grenar.

Här var det 299 aktiva från 18 nationer som gjorde upp om medaljerna, 229 män och 70 kvinnor.

När spelen var över toppade hemmanationen Norge medaljligan före Finland och Österrike.

Utöver alpint och längd var ispigging (hastighetsåkning i kälke) en officiell gren. Damerna tävlade på distanserna 100, 500 och 800 meter och herrarna på 100, 500 och 1 500 meter. Norge dominerade grenen stort och tog 32 av de 40 medaljer som delades ut. Men två välkända paraishockey- och friidrottsprofiler – Rolf Johansson och Bengt-Gösta Johansson – kammade hem tre brons till Sverige i ispigging.

I längdskidor och alpin skidåkning var tävlingarna öppna för idrottare med synnedsättning samt amputerade idrottare. Det hölls också en uppvisningstävling i störtlopp för sitskiåkare.

Svenska prestationer

Den svenska truppen tog färre medaljer än i Örnsköldsvik 1976, men klättrade i medaljligan och slutade som fjärde bästa nation med totalt 16 medaljer (5 guld, 3 silver och 8 brons).

Birgitta Sundh som dominerade sina grenar redan i Örnsköldsvik fortsatte att ligga i topp och lämnade Geilo med två individuella guld och ett stafettguld i längd. Därmed kunde hon summera två raka Paralympics med idel vinster.

En ung Ola Rylander debuterade i alpint. Det blev inga medaljer men en fin femteplats i slalom som gav mersmak och en fortsatt satsning. Förutom medaljer i Paralympics och VM kom Ola Rylander också att sätta inofficiellt världsrekord på flygande kilometern med 176 km/tim.

En av de stora internationella profilerna, norrmannen Cato Zahl Pedersen, skördade stora framgångar. Med dubbla guld i alpint och längd blev han spelens mest framgångsrika idrottare.

SVENSKA MEDALJÖRER

GULD

SILVER

BRONS

Desiree Johansson, längd

10 km, 5km

 

 

Birgitta Sundh, längd

10km, 5km

 

5km, 10km

Marieanne Edfeldt, längd

 

 

 

Stafett damer, längd

4x5km

 

 

Rune Karlsson, längd

 

 

5km

Bertil Lundmark, längd

 

 

5km, 10km

Georg Witthof, längd,

 

10km, 20km

 

Stafett herrar, längd

 

4x10km

 

Rolf Johansson, ispigging

 

 

100m, 500m

Bengt-Gösta Johansson, ispigging

 

 

100m