Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Heidelberg 1972

Heidelberg 1972

2 – 11 augusti 1972

Planen var att 1972 års Paralympics skulle hållas i OS-staden München. Men direkt efter OS stängdes den olympiska byn och gjordes om till bostadsområde. Det blev därför Heidelberg som fick stå värd för de fjärde sommarspelen.

Spelen fortsatte att växa och i tyska Heidelberg tävlade 984 idrottare från 43 länder. Fortfarande var tävlingarna bara öppna för idrottare i rullstol. Men här arrangerades uppvisningstävlingar för idrottare med synnedsättning i goalball och 100 meter löpning.

Svenska framgångar

Den svenska truppen förbättrade resultaten från Tel Aviv, fyra år tidigare, och tog hem 17 medaljer (5 guld, 6 silver och 6 brons). Det gav Sverige plats 14 i medaljligan.

Margareta Tufvesson, som gjorde sitt andra Paralympics, fortsatte att skörda framgångar i bassängen. Hon tog guld i 3×25 meter medley och 50 meter bröstsim samt silver på 50 meter ryggsim.
En annan simmare, Tore Nilsson, fyllde på med ytterligare två guld genom att vinna 3×50 meter medley och 100 meter ryggsim. Den framgångsrika simtruppen tog tillsammans fyra guld, ett silver och tre brons och slutade som sjätte bästa nation.

Kerstin Wiksén, som gjorde sig känd som en mångsysslare inom paraidrotten, gjorde sin debut i Heidelberg och tog medalj i två idrotter – två brons i simning och ett silver på 60 meter i friidrott.

Två andra tunga profiler som ska dominera svensk och internationell parasport under många år gjorde entré på den paralympiska scenen – Lars Löfström och Rolf Johansson. Lars Löfström såg till att Sverige tog sitt första friidrottsguld när han vann rullstolsslalom. Rolf Johansson tog brons på 100 meter.

Benny Nilsson försvarade sitt silver i fjädervikt från Tel Aviv.

Främsta nation och nya traditioner

Värdnationen Västtyskland hade den största truppen med 80 aktiva och de vann medaljligan före USA och Storbritannien. Ett stort antal världsrekord och paralympiska rekord sattes, inte minst i simning där man för första gången användde sig av elektronisk mätning vid målgången.

Heidelberg skrev sig också in i historieböckerna för det breda sociala och kulturella program som arrangerades under spelen. En aktivitet som kanske sticker ut i dagens perspektiv var öltältet för de aktiva som blev en informell mötesplats med underhållning och umgänge kvällstid. Öltältet följde med även under de tre följande sommarspelen.

Svenska medaljer

Guld

Silver

Brons

Rolf Johansson, friidrott.

 

 

100m

Lars Löfström, friidrott.

slalom

 

 

Kerstin Wiksén, friidrott..

 

60m

 

Herrar lagkapp, simning.

 

 

3x100m medley

Tore Nilsson, simning.

100m ryggsim 3x50m medley

 

 

Margareta Tufvesson, simning.

 

 

100m ryggsim 100m bröstsim

Nilsson, bordtennis

 

singelspel, herrar

 

Lag bordtennis

 

lagspel herrar

lagspel herrar lagspel herrar

Lag bordtennis, damer

 

lagspel damer

 

Benny Nilsson, tyngdlyftning.

 

fjädervikt