Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

De är klara för Paralympics i Paris 2024

Anna Benson och Anna Beck håller om varandra efter att de blivit uttagna till Paralympics i Paris 2024.

Under lördagens pressträff tillkännagav Sveriges Paralympiska Kommitté den första uttagningen inför Paralympics i Paris 2024. Två meriterade paralympier, Anna Benson (fd Normann) och Anna Beck är nu uttagna att representera Sverige under Paralympics om exakt 270 dagar. Foto: Karl Nilsson/Sveriges Paralympiska Kommitté

I den första uttagningen till Paralympics i Paris 2024 ger Sveriges Paralympiska Kommitté grönt ljus till två starka namn och tidigare paralympier. Syftet med uttagningen är att skapa trygghet och möjlighet att optimera det sista förberedelserna under de kommande åtta månaderna, samt optimera möjligheterna att vara på topp när det paralympiska spelen drar igång i slutet av augusti 2024.

– Det här är aktiva med fina mästerskaps- och tävlingsmeriter som vi vet kan kan gå långt i Paris och vara med och slåss om medaljerna. Med uttagningen vill vi ge dem bästa möjliga förutsättningar för att kunna fortsätta att förbereda sig inför spelen som är åtta månader bort, säger Niclas Grön, truppledare och sportchef på Sveriges Paralympiska Kommitté.
– Det är ingen slump att det är just de här som blir uttagna i det här skedet, de lever och andas den här satsning fullt ut och det känns helt rätt att ge dem den här platsen för att kunna ge dem trygghet inför den sista perioden innan spelen.

Följande individer är förhandsuttagna till Paralympics 2024:

Anna Beck, cykel
Anna är regerande världsmästare i disciplinen tempo. Hon vann samtliga fyra internationella tävlingar i samma tempo 2023.
I Paris kommer Anna att tävla på både bana och landsväg, och hon är medaljkandidat i alla lopp som hon kommer att tävla i. Som debutant i Tokyo 2020+1 tog Anna två silvermedaljer

Anna Benson (fd Normann), sportskytte
Anna har tagit ännu ett kliv in i världseliten sedan Paralympics i Tokyo och hon har fortsatt stått på pallen under flera världscuptävlingar sedan dess. Efter nästan ett års internationellt tävlingsuppehåll pga att hon blivit mamma, åkte Anna till Korea för att delta i WC tävlingar under maj månad 2023. Där tog hon hem tre segrar, en kvotplats till spelen i Paris 2024 och ett världsrekord. Hon följer upp denna fantastiska prestation med att ta VM-guld under världsmästerskapen i Lima september 2023. Som debutant i Tokyo 2020+1 tog Anna en silvermedalj samt ett världsrekord.

Publicerad: 2023-12-02

Senast uppdaterad: 2023-12-02