Gå till innehåll
Visselblåsartjänst
Parasport Sverige
Parasport Sverige

Kombinera idrott och studier

Gymnasieutbildning


Riksidrottsgymnasiet Friidrott parasport i Bollnäs

Utbildningen Friidrott parasport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. riktar sig till friidrottare med intellektuell funktionsnedsättning, synnedsättning eller rörelsenedsättning. Utbildningen kännetecknas av goda förutsättningar med internationellt erkända tränare och spetskompetens.

Annan idrott

Om du elitsatsar på parasport i annan idrott kan du ha möjligheten att gå på annan idrotts Riksidrottsgymnasium (RIG). Du söker då till den idrottens RIG i vanlig ordning, men är noga med att ange i ansökan att du aspirerar på en av parasportens fria platser. Du kommer då att konkurrera om befintliga platser totalt med alla paraidrottare som söker oavsett idrott.

Elitidrottsskolan


Din väg till världseliten

Drömmer du om Paralympics? Är du beredd att ge allt för att tillhöra idrottsvärldens absoluta elit? Då är Elitidrottsskolan svaret på dina drömmar, din väg till världseliten! Den ska ge dig vägledningen som krävs för att nå Paralympics.

Elitidrottsskolan har till syfte att hjälpa nästa generation av paraidrottare i Paralympiska idrotter till att bli 24-timmars elitidrottare. Med det syftar vi till att de ska få livspusslet att fungera samtidigt som träningen kan bedrivas fullt ut. Skolan tar in cirka 20 aktiva vart annat år och genomförs under en tre-årsperiod med cirka tre samlade utbildningsträffar per år.

Läs mer om Elitidrottsskolan på paralympics.se Öppnas i nytt fönster.


Universitet och högskola


Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad är ett Riksidrottsuniversitet. Här studerar bland andra parasimmerskan Agnes Kramer som kombinerar sitt idrottande med studier vid lärarprogrammet. Här berättar Agnes om sin utbildning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Högskolan i Halmstad finns också programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv, som förbereder dig för en elitidrottskarriär och för livet efter karriären. Utbildningen är innefattar 180 hp fördelat på 4 års studier. Se ett klipp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och läs en broschyr Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster. om programmet.


Mittuniversitetet

Mittuniversitetet erbjuder distanskursen Företagsekonomi för elitidrottare 30 hp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kursen ger studenterna grundläggande kunskaper i företagsekonomi utifrån praktiska frågor relaterade till deras egna förutsättningar som elitidrottare. Kursens ger även grundläggande kunskaper om och förståelse för centrala begrepp och olika perspektiv på, samt problemställningar och problemlösningar inom företagsekonomiområdet.

Mittuniversitetet erbjuder även distanskursen Träningslära parasport 7,5 hp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Denna kurs ger kunskap om hur olika funktionsnedsättningar påverkar träning och prestationsfaktorer som exempelvis uthållighet, snabbhet, styrka, det mentala, teknik, utrustning samt hälsofaktorer såsom skaderisk och sjukdomar.


RIU Stockholm

Elitidrottare som studerar på GIH eller KTH kan ansöka om att bli RIU-student. En RIU-student får god träningsmiljö, bra träningsmöjligheter och ett omfattande stöd för att göra det möjligt att kombinera elitidrott och studier. Läs en broschyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ett pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om denna utbildningsmöjlighet.


Tränar- och lärarutbildningar i ämnet specialidrott

Tre av landets Riksidrottsuniversitet erbjuder tränar- och lärarutbildning i specialidrott. Läs mer om respektive utbildning via länkarna nedan.


Elitidrottsstipendium

Elitaktiva som studerar på högskola/universitet uppmanas söka elitidrottsstipendium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. via RF. Stipendiaterna tilldelas 50 000 kronor i stöd för att kunna kombinera elitidrott och eftergymnasiala studier. Utövar detta ingår resursstöd, rådgivning, vägledning etc.

Publicerad:

Uppdaterad:

Vill du veta mer?

Hans Säfström

Elitutveckling / chefsstöd