Erik Axelsson, rullstolstennis och alpin skidåkning
Namn: Erik Axelsson
Ålder: 28 år
Bor: Stockholm
Idrott: Rullstolstennis / alpin skidåkning (sit-ski)
Hur såg din idrottserfarenhet ut innandu var med på på Start Your Impossible Camp?
– När jag skadade mig var jag aktiv inom längdskidor. Jag tävlade bland annat för mitt collegelag (Montana State University) i USA.
Hur hittade du Start Your Impossible Camp?
– Via Rehab Station Stockholm som tipsade mig under min period på rehab.
Vad var det som gjorde att du valde att anmäla dig?
– Intresset av att hitta tillbaka till idrotten, öppenhet kring att testa nya idrotter och se vad som funkar bra och mindre bra, med tanke på skadan och fysiska begränsningar. Idrott för mig är otroligt viktigt och ligger nära hjärtat, därför var det naturligt att leta upp ett forum där man kan testa många idrotter och se vad man fastnar för.
Har du börjat med någon idrott tack vare ditt deltagande?
– Tack vare SYIC har jag hittat rullstolstennis och alpin skidåkning (sitski).
Vad var det som gjorde att du fastnade för just den idrotten?
– Det viktiga för mig efter min skada var att hitta en idrott där jag känner att jag kan utöva på relativt hög nivå (jag vill inte känna mig begränsad), och även en social idrott som kan utövas med ”icke-skadade” människor. Tennis och alpin skidåkning är båda sociala idrotter, samt idrotter som funkar mycket bra med min skada.
Har du börjat tävla? När var i så fall din första tävling?
– Jag tävlar på nationell nivå inom rullstolstennisen (spelade SM i Uppsala i augusti 2022). Har som ambition att börja tävla inom alpint.
Vad betyder idrotten för dig?
– För mig ligger idrotten nära hjärtat. SYIC är ett fantastiskt bra initiativ som kan hjälpa människor ta det där första klivet in i idrotten – med andra ord tror jag att ni hjälper till med att sänka tröskeln för människor som vill testa på någon idrott men kanske inte har tillgång till rätt utrustning eller helt enkelt modet att testa något nytt på egen hand. Idrotten för mig har hjälpt till att stärka mitt självförtroende, bygga styrka och balans och bidragit till att jag kan leva ett självständigt och aktivt liv.
Skulle du rekommendera andra att anmäla sig, och i så fall varför?
– 100 procent. Oavsett om man har en skada eller ej uppmanar jag alla människor att leva ett aktivt liv. Detta blir ännu viktigare om man har en funktionsnedsättning då du tvingas till svåra förflyttningar osv. Styrka och balans blir en otroligt viktig del när du lever med en funktionsnedsättning. Lever du ett aktivt liv och idrottar tränar du både styrka och balans och får mycket ”gratis” som kan appliceras i vardagslivet.