Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Stora svenska framgångar: “Hon levererar hela tiden”

Det har varit en stark svensk vecka på den internationella parasportscenen. Succécomeback, viktiga kvalpoäng mot Paralympics och talanger som bryter barriärer.

Kvalperioden till Paralympics i Paris är i full gång och de svenska framgångarna strömmar in. Under den gångna veckan var flera landslag med sikte mot Paralympics iväg på tävlingsarenorna runt om i världen. När de vänder hem till Sverige är det med en stor kappsäck med medaljer, en viktig kvotplats och nya genombrott.

Sportskytte

Anna Benson (fd. Normann) blev mamma till sonen John i höstas och har därmed inte tävlat sedan sommaren 2022. I Sydkoreas världscuptävling gjorde hon efterlängtad comeback. Och vilken comeback det blev. Redan första tävlingsdagen stod hon högst upp på pallen efter imponerande finalskjutning. Förutom guld säkrade hon en kvotplats till Paralympics i Paris. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Veckan fortsatte i samma guldskimmer. Två segrar ytterligare och totalt tre guld, en kvotplats och ett världsrekord fick Benson med sig hem.

Framgångarna blev lite extra starka med tanke på att sonen, John, var med under resan och hejade fram sin mamma till segrarna. En av dem på självaste mors dag.

– Det är häftigt att ha honom här, men jag ska inte ljuga om att man är ganska trött. Han sköter sig exemplariskt, jag har ingenting att klaga på men det finns vissa utmaningar med att ha med sig en bebis på andra sidan jordklotet samtidigt som man ska prestera på världsnivå, säger Anna med ett leende efter en av segrarna.

Philip Jönsson, Håkan Gustafsson och Johanna Bang lyckades inte ta sig till någon finalskjutning och tar nu sikte mot EM i Rotterdam i början av augusti.

Cykel

Anna Beck fortsätter att imponera stort och bevisar i tävling efter tävling att hon är en av, om inte den, bästa cyklisten i världen. I världscupavslutningen i USA vann hon sitt tredje raka tempolopp och tog en mycket stark andraplats i linjeloppet.

– De var loss och malde ner en efter en av de andra cyklisterna, ett väldigt starkt lopp igen. Sammanfattningsvis fantastiskt bra tävlingar av Anna. Pallen på alla tävlingar hon startat i årets världscup är ju verkligen ett bevis på att hon levererar hela tiden, säger förbundskaptenen Michael Lindgren till Svenska Cykelförbundet. Länk till annan webbplats.

Louise Jannering som körde tillsammans med piloten Jenny Asplund hade tuffa förutsättningar efter att Jenny vaknade upp med förkylningssymptom samma dag som tempoloppet skulle köras. Resultaten, 9a i tempo och 12a i linjeloppet, påverkades såklart av det här men viktiga kvalpoäng till Paralympics kunde inhämtas.

Varje placering för både Anna och Louise är viktiga för att ta ytterligare en kvotplats till Paralympics. Sedan tidigare har Sverige tilldelats en dam och en herrplats till Paralympics.

Nu väntar SM i tempo den 22 juni och SM i jaktstart den 29 juni innan landslaget tar sikte på VM i Glasgow i början av augusti.

Läs mer om framgångarna hos Svenska Cykelförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bordtennis

Det svenska bordtennislandslaget kryllar av talanger och i veckan tog många ytterligare ett steg mot världstoppen under Polish Para Open 2023. Totalt kom landslaget hem med fem singelmedaljer och fyra medaljer från dubbelspelet.

Robert Svanberg säger såhär om framgångarna:

– Förutom alla medaljörer så vill man alltid lyfta fram bra prestationer och David Olsson vinst mot världstvåan Tommy Urhaug från Norge samt Jonas Hanssons vinst mot bronsmedaljören från Tokyo, Hubert Chudziki är mycket starka vinster som vi tar med oss i det paralympiska kvalet

Det är med den fina sammanhållning och kämparglöd vi har som bidrar till att hjälpa varandra att lyckas. De som har en mindre bra tävling bidrar lika mycket till andra spelares framgångar och kommer förhoppningsvis få den hjälpen vid ett annat tillfälle framöver.

Resultat

Jonas Hansson, klass 7 – GULD

Cajsa Stadler, klass 6 – GULD

Emelie Endre, klass 6 – SILVER

David Olsson, klass 5 – BRONS

Nicklas Westerberg, klass 8 – BRONS

Jonas Hansson och Anja Händén, mixeddubbel klass 17-20 – BRONS

Jonas Hansson och Sam Gustafsson, herrdubbel klass 14 – SILVER

Anja Händén och Alexandra Svitacs ( Ungern), damdubbel klass 20 – SILVER

Tobias Hansson och Eduardo Cuesta (Spanien), herrdubbel klass 22 – GULD
Det var Tobias första internationella medalj.

Nu går det paralympiska kvalet vidare med tävlingar I Tjeckien I midsommar samt Taipei I juli

Vägen till Paralympics – tävlingskalender 2023 Länk till annan webbplats.

Paralympics i Paris 2024 Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2023-06-02

Senast uppdaterad: 2023-11-21