Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Två svenska kvotplatser klara till Paralympics 2024

Text: Svenska Cykelförbundet Länk till annan webbplats.

Det damp ner ett glädjebesked i inkorgen hos Michael Lindgren, förbundskapten i paralandslaget. Sverige har inte bara tilldelats en väntad kvotplats på damsidan till Paralympics i Paris 2024 för UCI-poäng inkörda 2022, utan även en herrplats.

Inte ens de allra största nationerna får mer än en plats under detta kvalår. Grejen för 2022 var att att klara cutten.

På herrsidan var det med nöd och näppe. De fina placeringarna som Jörgen Gustafsson tillsammans med piloten Magnus Ekström tog på bana i Grenchen strax före jul blev avgörande. Sverige blev rankat 23:a i Europa på herrsidan och tilldelades den allra sista kvotplatsen till Paralympics.

”Skitkul, det visar att vi är med. Vi gick in i säsongen 2022 med målsättningen att göra det. Sedan hade vi stolpe ut med skador och sjukdomar och det såg verkligen mörkt ut ett tag på herrsidan. Vi har fått UCI-poäng på alla SM-starter inklusive ban-SM nu senast och Kul och bra också att även de övriga nordiska länderna har fått med cyklister. Vi ska fortsätta att samverka”, säger Michel Lindgren.

På damsidan hade Anna Beck en fantastiska säsong fram tills covid satte stopp för världscupen och framför allt blev det ingen chans att försvara de bägge världsmästartröjorna på landsvägs-VM i Kanada. Louise Jannering ordnade brons på VM-tempoloppet i tandem tillsammans med nya piloten Catrin Nilsson i Baie-Comeau. Det gav en tiondeplats i Europa som nation och en paralympisk kvotplats med marginal.

Från att ha gynnat breddlopp ända ner till små UCI-lopp på hemmaplan och starter i nationella mästerskap är nu rankingrunda två helt igenom elitverksamhet.

Säsongens tre världscuptävlingar och VM i Glasgow kommer att vara rankinggrundande för att Sverige som nation ska erhålla fler platser till Paralympics i Paris 2024.

Internationella tävlingar paracykel 2023

  • 20–23 april: Världscupen landsväg Maniago, Italien.
  • 4–7 maj: Världscupen landsväg Oostende, Belgien.
  • 26–29 maj: Världscup landsväg Huntsville, Alabama, USA.
  • 3–13 augusti: VM bana och landsväg Glasgow, Skottland.
  • 16–20 augusti: EM landsväg Rotterdam, Nederländerna.

Anna Beck.

Daniel Strandberg.

Louise Jannering.

”Då vi framför allt har chans på en till kvotplats på damsidan och verkligen vill ha in både Anna beck och Louise Jannering med pilot så kommer de enligt grundplanen köra alla tre VC-tävlingarna och VM. Vi har bra minnen från VM i Maniago, Oostende har vi tävlat mycket i och så blir det en mera kostsam resa till USA som vi får samordna med de övriga nordiska länderna”, säger Michael Lindgren.”På herrsidan har vi flera bra cyklister som nu är skade- och sjukdomsfria och där vi hoppas att de visar kapacitet under 2023. Där har vi sagt att det är viktigt att hitta tävlingar även utanför paracykeln och först visa att man ska till Oostende och i steg två visa att man ska till VM.”

EM är inte rankinggrundande så Sverige åker inte med trupp och ledare men kan skicka någon enstaka cyklist, som till exempel dubbla regerande mästaren Anna Beck.

”Det är synd att EM ligger så dåligt till tidsmässigt för det är ju egentligen ett stort mästerskap. Men vi som landslag måste satsa de resurser som vi har på de tävlingar som är viktiga för att kvala in till Paralympics”, säger Michael Lindgren.

Svensk paracykel har haft fantastiska framgångar de senaste åren med bland annat hela fyra paralympiska medaljer senast i Tokyo.

”Nu tar vi sikte på att kvala in två damcyklister igen och få en herrcyklist som har någonting att göra i ett Paralympics till start även i Paris”, säger Michael Lindgren.

Daniel Strandberg fanns med på Paralympics i Tokyo, men hade en jobbig säsong med sjukdomar på våren och skada på SM-jaktstarten inför VM. Tidigare paracykelstjärnan Henrik Marvig har funnits med på träningsläger i vinter. Sedan finns även Kristoffer Ståhl som varit skadad under 2022 och är på väg tillbaka.

Hur är läget inför säsongen för Anna Beck och Louise Jannering?

”Det ser bra ut! Anna är på spåret och kör på. Det gör verkligen Louise också. Det blir två piloter som alternerar i år. Jenny Asplund kör med Louise i Italien och Catrin Nilsson i Belgien. De gör ett jättebra teamjobb tillsammans, båda piloterna är lika viktiga.”

Publicerad: 2023-02-22

Senast uppdaterad: 2023-11-14