Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Rullstolsrugby

Gjorde paralympisk debut i Sydney år 2000.

Rullstolsrugby uppfanns 1977 och kallades då mördarboll/murderball. Det ären idrott anpassad för spelare med funktionsnedsättning i ben och armar.

Man spelar i mixade lag (både män och kvinnor) där varje spelare klassas in i ett poängsystem, från 0,5 till 3,5, utifrån spelarnas fysiska förmåga. Ju lägre siffra desto högre grad av nedsättning. De fyra spelarna på planen får aldrig överstiga åtta poäng tillsammans. För varje kvinnlig spelare på plan tillåts en halv poäng extra inne på plan.

Rullstolsrugby är en kontaktsport där krock och tackling mellan rullstolarna är en stor del av spelet. Tackling och blockering används av både försvarande och anfallande spelare för att stoppa bollförande spelare från att göra mål. Att tackla bakifrån, och riskera farlig kontakt, är i flesta fall inte tillåtet.

Spelet

Ett lag består av 12 spelare, med 4 spelare på planen.

En match spelas i 4×8 minuter. Vid lika efter fulltid spelas treminutersperioder.
Lagen har 12 sekunder på sig att få bollen över till motståndarens planhalva, och därefter 40 sekunder på sig att göra mål. Annars måste de lämna över spelet till motståndarna.

Spelaren med bollen måste studsa eller passa bollen inom 10 sekunder från att hen fått den. För att passa bollen får spelaren kasta, slå eller studsa den. Det är förbjudet att sparka bollen.

Spelare gör mål genom att ta med sig bollen över mållinjen på motståndarens planhalva. Minst två av rullstolens hjul måste vara i marken för att målet ska räknas.

Planen är 28 meter lång och 15 meter bred. Spelas på parkett.

Målet är en åtta meter lång linje placerad i mitten, längs med kortsidan. Markeras av en kona i vardera ände av linjen.

Stolen

Anfallare och försvarare kan urskiljas på stolens utseende. Anfallare har en kortare stol så att de kan svänga och manövrera lättare i trånga utrymmen.

Försvarares stol är längre med en bredare bumper i fören designad för att krocka, tackla och hålla fast motståndarens stol.