Gå till innehåll
$siteName
Sveriges paralympiska komitté logotyp
Sveriges paralympiska komitté logotyp

Fotboll 5-a-side

Fotboll 5-a-side, även kallat blindfotboll, spelas av personer med synnedsättning. Spelarna är helt blinda eller har låg grad av syn.

Reglerna är lika FIFA:s futsalregler, med några modifieringar. Det är fem spelare på planen i vardera lag. Alla fyra utespelare har synnedsättning och för att försäkra fairplay bär alla utespelare ögonbindel. Målvakten får vara seende.

Varje lag har tre guider som ger instruktioner till spelare när de befinner sig på sin del av banan. Målvakten är en guide och har hand om försvaret, coachen har mittfältet och den sista guiden befinner sig vid sidan av planen i anfallszonen.

Målvakten får inte kasta ut bollen över halva plan.

Om en spelare ska göra försök att attackera bollförare måste man högt och tydligt göra sig hörd. De flesta lag använder sig av ”voy”.

Om ett lag får mer än tre fouls tilldelas motståndarna två straffar från åtta meter.

Det finns inga offsideregler.

Varje match är 2×25 minuter. Vid lika efter full tid avgörs matchen på straffar.

Planen

Planen är 20 meter bred och 40 meter lång. En sarg som är 1 - 1,2 meter hög omringar planen. Det gör att bollen sällan går ut över sidlinjen, vilket bidrag till ett bättre flyt i spelet.

Målet är tre meter brett och två meter högt.

Bollen

Bollen har bjällror inuti som gör ljud från sig när bollen är i rörelse, vilket hjälper spelarna att lokalisera den. Man får inte hålla bollen stilla vid sina fötter i mer än fyra sekunder.

Eftersom spelarna lokaliserar bollen med sin hörsel måste publiken vara tyst så länge bollen är i spel. Jubel få ske vid mål eller när bollen är ur spel.