Hoppa till sidans innehåll

Arenor


Paralympics i Sotji är uppdelat i två områden, kustområdet och bergsområdet. Inom kustområdet så arrangeras alla isgrenar medans alla snögrenar arrangeras i bergsområdet.

Kustområdet

I området Adler, i utkanten av Sotji ligger Olympic Park där samtliga arenor ligger tätt samlade med gångavstånd till den paralympiska byn och snabbtåget som går till både flygplatsen, bergsområdet och Sotji centrum. Här avgörs kälkhockey och rullstolscurling.

Fisht Olympic Stadium

Ny permanent arena med en publikkapacitet på 40.000 åskådare. Här kommer invigning- och avslutningsceremonierna att hållas. Efter spelen kommer arenan användas som fotbollsstadion, andra idrottsevenemang samt för konserter.

Idrotter: Invigning/Avslutningsceremoni
Publikkapacitet: 40 000
Om arenan: Designen är unik i Ryssland. Det är den första storskaliga struktur som har ett genomskinligt tak. Arenan är fullt handikappanpassad och miljöanpassad. Namnet "Fisht" har arenan fått efter berget Fisht som mäter 2857 möh och är ett av Rysslands mest kända berg. Hela berget går att se inifrån arenan. På svenska är betydelsen "vitt huvud", "vit frost" eller "grå-hövdad".
Efter Paralympics: Arenan kommer att användas som nationell fotbollsarena och som träningscenter. Den kommer också användas till konserter och andra underhållningsevenemang.
Färdigställd: 2013

Shayba

Ny flyttbar arena.

Idrotter: Kälkhockey
Publikkapacitet: 7 000.
Efter Paralympics: Arenan kommer att plockas ner och användas som en isarena i en annan rysk stad.

Ice Cube Curling Center

Ny temporär arena

Idrotter: Rullstolscurling
Publikkapacitet: 3 000.
Om arenan: Arenan har en enkel design som är tänkt att likna en curlingsten.
Efter Paralympics: Arenan kommer att förbli en curlingarena men är flyttbar och kan komma flyttas till en annan rysk stad efter Paralympics.

Bergsområdet

Laura Cross-Country and Biathlon Center

Permanent arena

Idrotter: Längd- och Skidskytte
Publikkapacitet: 7 500
Om arenan: Området är uppbyggt längs bergskammen Psekhako Ridge, cirka 6,5-10 km nordost om Krasnaya Polyana. Centret inkluderar under OS två separata arena med varsitt start- och målområde samt två isolerade bansystem för längdskidor och skidskytte, under Paralympics används enbart banorna vid längdskidåkningsarenan. Namnet Laura kommer från en turbulent bergsflod med ett stort antal vattenfall. Flodens namn baseras på en legend om en ung flicka som valde döden istället för att leva med en gammal prins som hon inte älskade. Hon flydde och hoppade från en sten ner i floden som sedan fick namn efter henne.

Rosa Khutor Alpine Center

Permanent arena

Idrotter: Alpin skidåkning
Publikkapacitet: 7 500
Om arenan: Området ligger på Aibga Ridge. Störtlopp, Superkombi, Super-G, Storslalom och Slalom kommer alla ner i samma målområde. Alla backar är utvecklade av Bernard Russi, en erkänd arkitekt för alpina tävlingsarenor från Internationella Skidförbundet. Namnet Rosa Khutor är det geografiska namnet på det omkring 1820 hektar stora området på Aibga Ridge ovanför floden Mzymta.

Uppdaterad: 2016-06-07 16:21
Skribent: Henrik Hjelmberg

Sponsorer

Huvudsponsor

ATG
folksam
ica
Toyota

Sponsorer

adressandringJysk
KONE_webb SKF

Officiella leverantörer

H&M Scandic
GrandTravelGroup Adecco

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link