Hoppa till sidans innehåll

OS och Paralympics i Stockholm 2026


Stockholms stads utredning som presenterades den 27 januari är ett viktigt steg framåt mot en svensk ansökan om vinter-OS och Paralympics 2026. Många aktörer, inklusive Parasport Sverige, studerar nu utredningen i detalj och under de närmaste månaderna komma in med synpunkter och kompletteringar på Stockholm 2026.

Efter att Stockholms stad har studerat remissvaren är inriktningen att innan sommaren gå vidare med ett beslut i kommunfullmäktige för att ge stöd till en ansökan.
Ett ev nästa steg är en anmälan av Stockholm till IOK som ”Candidate City”, vilket görs av SOK i mars 2018. Ansökan förutsätter i så fall att både staten, berörda kommuner och idrotten är positiva.

Hållbarhet ska prägla projektet såväl ekonomiskt, socialt som miljömässigt. Det ska bli en hävstång för en långsiktig utveckling av idrotten som samhällskraft, för folkhälsa och för framtidstro med stärkt internationell konkurrenskraft. Ett OS och Paralympics är en stor möjlighet för alla idrotter och kan användas som en hävstång för vitalisering och utveckling, både nationellt och regionalt, många år innan och efter evenemanget.

Ett OS och Paralympics kommer att skapa nya möjligheter till att utöva vinteridrott i huvudstaden där många människor bor, men också som en katalysator för nödvändig förstärkning av andra idrottsanläggningar i regionen. Ett svenskt vinterspel i Stockholm kan bli den inspirationskälla som gynnar svensk parasport och ger rena folkhälsovinster.

IOK:s förändrade krav och bidrag
Internationella olympiska kommittén, IOK, har fördubblat bidraget till de som ska arrangera OS, från 440 miljoner dollar till 880 i miljoner dollar.
I dagens penningvärde runt sju miljarder kronor. Det gör att den ekonomiska risken för de arrangerande städerna minskar.
Arrangörerna måste garantera att de följer de internationella konventionerna om arbetsrätt och miljö. Spelen ska stå för hållbarhet. Förändrad beslutsprocess som innebär att besluten ska hinna vara ordentligt demokratiskt förankrade.

Vägen fram till en ansökan
Januari 2017 - Stockholms stads utredning om möjligheterna att genomföra Vinter OS och Paralympics offentliggörs.
Våren 2017 - Utredningens förslag till koncept går ut på remiss. Utifrån remissvar och eventuella kompletteringar uppdateras konceptet inför beslut om eventuell intresseanmälan.
Våren 2017 – kommunfullmäktig tar beslut om fortsättning.
Om kommunfullmäktige tillsammans med SOK och Svenska Parasportförbundet väljer att gå vidare kommer man att tillsammans jobba med en intresseanmälan under 2017.
2017/2018 - de slutliga riktlinjerna och förutsättningarna från IOK förväntas offentliggöras under första halvåret 2017. Mer detaljerade anvisningar levereras i början av 2018.
2018 - formella ansökan ska vara inne. Ansökan görs av Sveriges Olympiska kommitté med stöd från Stockholms stad.
2019 - beslut om var OS och Paralympics 2026 hålls tas av IOK.

Uppdaterad: 20 FEB 2017 15:32
Skribent: Henrik Hjelmberg
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsor

ATG
folksam
ica
Toyota

Sponsorer

adressandringJysk
KONE_webb SKF

Officiella leverantörer

H&M Scandic
GrandTravelGroup Adecco

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link