Hoppa till sidans innehåll
  • 19832568730_c3167300f8_o (1)Foto: Karl Nilsson
  • 20001643391_5013431910_o (1)Foto: Karl Nilsson
  • 19375466583_782ec5ba31_o (1)Foto: Karl Nilsson

Maria Bjurstöm


Maria Bjurström bocciaspelaren från Mjölby, brinner för sin idrott och för handikappidrott. Maria har sedan 2011 tävlat internationellt inom boccia och hon vet vad hon vill ha - en paralympics medalj! Men Maria är inte bara framgångsrik som bocciaspelare utan även som författare med sin bok Mitt liv som CP. 

Vad är det som driver dig framåt?

Som nästan alla elitidrottare så är det att bli bäst i världen och att se hur mycket man kan utvecklas inom sin sport. En medalj från Paralympics vill jag ha!

Bästa minne?

Oj det finns många, som när jag började med boccia åkte jag på Malmö Open med mitt guldfärgade stuprör och trodde att jag skulle vinna. Jag, mamma och pappa fick en chock när mina motståndare rullade in sina rännor på vagnar. Vi tänkte “vad är det här?”, men istället för att bli avskräckta åkte vi hem och byggde en ny ränna och året efter tog jag brons. Det är ett stort minne! Men det bästa minnet är när vi vann NM 2014 och fick höra nationalsången. Den känslan går inte att beskriva! Så jag måste verkligen uppleva det igen!

Vilka tips och råd kan du ge till andra som vill börja med din idrott?

Träna, träna, träna och ha tålamod! Det tar tid att hitta rätt utrustning. Jag vet inte hur många bollar som ligger hemma som inte passat mig. Boccia utvecklas hela tiden så man måste hänga med både i träningen och vad gäller utrustning. En annan viktig sak för dem som vill börja med boccia med ränna är att ha bra och engagerade assistenter. Det går inte att komma till träningen som assistent och bara sitta av tiden, man måste vara koncentrerad och vara med i spelet om man vill spela på den nivån som jag gör. Jag har haft erfarenhet av sådana assistenter, men nu har jag världens bästa assistenter som förstår vad jag håller på med. Och så måste man ha engagerade föräldrar. När jag söker nya assistenter skriver jag att jag behöver hjälp med träningen och att den är viktig för mig.

Vad gör du på fritiden?

När man tränar så mycket som jag gör samtidigt som jag bor själv så finns det inte så mycket tid över till annat. Men jag tycker om att umgås med kompisar och familjen inklusive Nisse, min katt. Jag gillar också att sitta vid datorn.

Om du skulle byta sport, vad skulle du byta till och varför?

Jag skulle aldrig byta sport, men om jag inte hade varit handikappad skulle jag ha spelat handboll. Jag tycker nästa all sport är tråkig. Resten av familjen älskar fotboll så det var mycket fotboll när jag var liten, men handboll verkar jätteroligt. Mycket fart och så får man använda hela kroppen!

 

Fakta om Maria

Idrott: Boccia

Klubb:

Bostadsort: Mjölby

Födelseår:

Tävlingsklass: BC3

Funktionsnedsättning: Utvecklingsstörning

Tränare:

Mål: Att ta medalj på paralympics

Idol:


Meriter

Uppdaterad: 2016-06-07 16:07
Skribent: Therese Lundqvist
Epost: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsor

ATG
folksam
ica
Toyota

Sponsorer

adressandringJysk
KONE_webb SKF

Officiella leverantörer

H&M Scandic
GrandTravelGroup Adecco

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link