Hoppa till sidans innehåll

Johan Pettersson


För Johan Petterson handlar goalball om att övervinna rädslan att lägga sig raklång på planen och ta emot en boll som kommer emot en. Johan som är från Lindköping är även en hängiven hockeyfan, och på sin fritid kan han sysselsätta sig i timmar med att räkna på resultat, tabeller och olika senarior.

 Vad är det som driver dig framåt?

Det som driver mig framåt är dels att nå dit jag vill nå, dels att utvecklas och bli en bättre goalballspelare. Båda två hänger ihop, för att nå dit jag vill nå måste jag utvecklas och bli en bättre goalballspelare. Det är därför varje pass är minst lika viktigt, varje pass är en liten pusselbit i det stora hela, på vägen till att nå det stora målet. Det handlar om vilja och motivation, drivkraften att nå det stora målet och att bli minst lika duktig som flera av toppspelarna i världen. Detta driver mig framåt och motiverar mig att ta mig till gymmet eller hallen inför varje pass, även de dagar då det känns motigt och man helst av allt bara vill ligga kvar i sängen. Kort sagt skulle man kunna säga att det som driver mig framåt är min enorma vilja och motivation till att nå dit jag vill nå, i nuläget Paralympics i Rio nästa år, och att utvecklas till en spelare som är att räkna med i den absoluta världseliten.

Bästa minne?

Goalballmässigt är det bästa minnet min internationella landslagsdebut, i Finland och Pajulahti games 2013. Jag fick inte spela många minuter under tävlingen, men bara att få vara med och ta del av uppladdning, genomförande, analyser och allt annat runtomkring, det var något helt annat än vad jag var van vid hemifrån och en oförglömlig upplevelse.

Vilka tips och råd kan du ge till andra som vill börja med din idrott?

Goalball blir lite vad man gör det till, men framförallt gäller det att ha roligt. Det kan vara otroligt fysiskt krävande, men det kan å andra sidan vara väldigt enkelt och snällt, så första steget är väl att våga prova på. Att våga övervinna den där första rädslan man lätt kan ha i att dels inte se något alls när man får på sig ögonbindeln, dels att lägga sig helt raklång och ta emot en boll som kommer mot en. Så, kort sagt, att ha roligt och att våga prova på.

Vad gör du på fritiden?

Jag sitter gärna vid datorn, lyssnar på musik eller umgås med de jag tycker om när jag inte tränar. Jag blir sällan rastlös och kan utan problem sitta vid datorn eller sjunka ner i soffan med bra musik i öronen större delen av en ledig dag, utan att tycka att det blir det minsta tråkigt. Jag älskar att bara ta det lugnt, gärna med en kopp starkt svart kaffe i handen och är en förespråkare för det faktum att ta hand om sig själv och aldrig prioritera bort sin egen kropp eller vila. Man har bara en kropp och man får aldrig en andra chans. Därför gäller det att ta hand om sin kropp och sig själv, i synnerhet i dagens samhälle, där stress och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Kanske hänger det lite ihop med idrottandet också. För att kunna prestera på topp behöver kroppen vila och den bör inte prioriteras bort. Sedan är jag ett hängivet hockeyfan och följer allt som går att följa inom svensk hockey och där mars-april är årets höjdpunkt, då SM-slutspel, direktkval och kvalserier till de olika serierna ska avgöras. Att räkna på resultat, tabeller och olika senarior kan hålla mig sysselsatt i flera timmar.

Om du skulle byta sport, vad skulle du byta till och varför? 

Då skulle jag nog satsa på alpin skidåkning. Jag tycker det är kul att åka alpint och folk säger att jag är relativt duktig på det, så skulle jag lägga ner min själ i det skulle jag nog kunna bli ganska duktig. Får man drömma litegrann och inte låta synen sätta käppar i hjulen skulle jag dock utan tvekan ha satsat på hockeyn. Som liten var jag ett stort fan av motorsport och hade en dröm om att bli nästa svensk i formel 1, men den pasionen har numera övergåt till hockey, så hade jag sett, då hade jag satsat på hockeyn.

 

Följ Johan på 

www.goalballjonny.blogg.se/

www.facebook.com/goalballjonny

 

Fakta om Johan

Idrott: Goalball

Klubb: Lindköpings HIF

Bostadsort: Lindköping

Födelseår:

Position: Center och back 

Funktionsnedsättning: Synskadad

Tränare: Linda Morberg

Mål: Att tävla i Paralymics 2016 i Rio

Idol: Fatmir Seremeti


Meriter

Uppdaterad: 2016-06-07 16:07
Skribent: Therese Lundqvist
Epost: This is a mailto link

Sponsorer

Huvudsponsor

ATG
folksam
ica
Toyota

Sponsorer

adressandringJysk
KONE_webb SKF

Officiella leverantörer

H&M Scandic
GrandTravelGroup Adecco

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link